Гледай
на живо

Ректорът на НСА благодари за подкрепата в решаването на казуса с базата в Несебър

Пенчо Гешев изрази благодарност към правителството

В отговор на приетото от Министерски съвет Решение от 10.04.2019 г. , с което правителството обяви за публична държавна собственост общо 15 имота от територията на Водната учебна спортна база (ВУСБ) на Национална спортна академия „Васил Левски“ (НСА) в Несебър, Академичното ръководството организира специална пресконференция. Събитието се проведе на 12 април в Пресклуб „България“ с участието на ректора проф. Пенчо Гешев, зам.-ректора проф. Николай Изов, мениджъра на ВУСБ доц. Христо Константинов и главния юрисконсулт Илиян Карапанов.
С правителственото решение въпросните имоти, с обща площ около 42 декара, бяха предоставени за безвъзмездно управление на НСА. Така се създават предпоставки за запазване целостта на студентската база и условия за пълноценно изпълнение на нейните функции и дейности.
В обширно изявление ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев изрази благодарност към правителството, институциите и медиите, както и към всички преки участници в отстояването на статута на учебния комплекс в дългогодишната съдебна сага, изобилстваща от критични ситуации. В резултат на тези усилия и на широката обществена подкрепа беше съхранена единствената, оцеляла в годините на прехода, студентска база на българския морски бряг.
Хронологично ректорът припомни някои от най-важните факти в развитието на казуса, а на отправените от журналистите въпроси се включи с отговори и доц. Христо Константинов.