София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Решават дали Кьовеши да стане главен прокурор на ЕС

Започва вторият кръг от преговори

4 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Днес се провежда вторият кръг от преговори между Европейския парламент и Съвета на ЕС относно избора на главен прокурор. Предварителните нагласи сочат, че за главен прокурор на Общността ще бъде избрана румънката Лаура Кьовеши. Това твърдение се потвърждава и от факта, че за кандидатите за поста са двама – Кьовеши и Жан-Франсоа Бонер, който отскоро е директор на Финансовата прокуратура на Франция.

Кандидатурата на Лаура Кьовеши предизвика остри и противоречиви реакции. В Румъния властта опита да блокира участието ѝ в надпреварата със съдебен процес.
България също беше от страните, които не подкрепиха идеята Кьовеши да стане главен прокурор на ЕС, впоследствие обаче мнението на правителството се промени.

Европейската прокуратура следва да започне работа преди края на годината, но затова е необходимо да има титулярен ръководител, който да подбере националните прокурори в отделните страни членки. Службата на европейския прокурор ще разследва престъпления, свързани с усвояването на еврофондове, измами с ДДС и пране на пари, засягащи повече от една европейски държави.