София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Румънците срещу правителството

Трети ден мащабни протести

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Хиляди румънци излязоха по улиците на Букурещ и други големи градове вчера за трети пореден ден. Те протестират срещу корупцията и с призиви към правителството да подаде оставка. Според румънската информационна агенция Аджерпрес демонстрантите снощи са били около 10 000 – значително по-малко от вечерта на 10 август, когато на улицата излязоха над 60 000 души.

Протестиращите искат правителството да се оттегли от власт заради неотдавна приетите закони и други мерки, които според тях са прокарани в интерес на корумпирани политици. Гневът на протестиращите е и конкретно срещу текстове в закона, ограничаващи правомощията на Националната дирекция за борба с корупцията и за отстраняването на директорката й, емблематичната уволнена главна прокурорка  Лаура Кьовеши.

Няма данни за сблъсъци на вчерашните протести. Припомняме, че на протестите в петък над 450 души пострадаха, след като полицията отговори с палки, гумени куршуми и водни оръдия срещу протестиращите. Преди три дни протестът в Букурещ беше грандиозен, невиждано до тогава множество от гневни румънци беше готово да помете управляващите.

Тъй като реакцията на жандармерията беше повече от жестока, правителството и до момента не може да обясни кой е разпоредил такава разправа с демонстрантите. Впечатляващ в петък беше и фактът, че хиляди живеещи в чужбина румънци се прибраха в страната, за да се включат в протеста. Освен другото, те са недоволни  и от планираните промени в изборните правила, които ще намалят тежестта на гласуването зад граница.