София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Румънският президент отхвърли предложените от премиера министри

Предложенията бяха на премиера Виорика Данчила

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Президентът на Румъния Клаус Йоханис отхвърли и тримата кандидат-министри, които премиерът Виорика Данчила изпрати да се явят при него преди правителствената криза тази седмица: Дана Гарбован за министерството на правосъдието, Юлиян Янку за заместник министър-председател и Сербан Валека за Министерството на образованието. Той счете предложенията за неприемливи и поиска премиерът Данчила да отиде в парламента, за да получи потвърдителен вот за новия си кабинет, след като партия АЛДЕ напусна управляващата коалиция с ПСД, а нейните министри подадоха оставка от правителството.

„Настоящото правителство се нуждае от ново потвърждение в Парламента чрез процедура, която поискам“, заяви президентът Йоханис. "След изборите (догодина) с ново конституционно мнозинство можем да постигнем много повече заедно", продължи Йоханис, цитиран от G4media.ro.

Президентът разкритикува PSD и ALDE за хаотичния управленски процес през последните две години и половина. Той каза, че правителството е трябвало да подаде оставка след резултата от изборите за Европейски парламент, когато румънците изразиха неодобрението си от начина, по който двете партии управляват Румъния. Той добави, че няма да подкрепи по никакъв начин настоящото правителство.

По закон премиерът Данчила така или иначе беше длъжен да поиска одобрението на Парламента за нови министри, които да заменят министрите на управляващия партньор (АЛДЕ), който се оттегли от управляващата коалиция. Това, което Йоханис поиска, е гласуване за цялото правителство, за да потвърди дали законодателите дават мандат на това, което изглежда е кабинет на малцинствата, оглавяван от Данчила.33, ал. 1 от ЗМ.