София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия и Китай вливат космически суми в офшорни компании

В панамските архиви могат да бъдат открити над 6000 руски граждани

8 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Според информация, предоставена от професора от Колумбийския университет Джеймс Хенри, се забелязва рязък скок в изтичането на капитала от развиващите се страни, каквито са Русия и Китай.
В края на 2014 година около 1, 3 трлн. $ от парите на Русия са се намирали в офшорки, отбелязва изследването. Тези показатели са получени при анализа и обработката на данните от Международния валутен фонд и ООН.
Според информацията, китайските граждани са прехвърлили 1,2 трлн. в офшорни компании, като в това число са включени Хонг Конг и Макао. По същия начин, пренасочване на пари се осъществява и от Малайзия, Тайланд и Индонезия, където през последните години се случиха големи корупционни скандали.
"Това е като сцена от" Междузвездни войни ": в единия ъгъл – неплатежоспособните, в другия - търговци на оръжие, в третия - корумпираните. А има и такива, които използват офшорните фирми за пране на пари и измама,"- каза Хенри.
Той уточни, че за "данъчни убежища" са избрани не само екзотични места като Кайманите, но и някои американски щати, като например Делауеър, където чуждестранните инвеститори имат възможност да открият компания без ясна индикация за крайния собственик.
Броят на офшорни зони се е увеличил, според изследователя, въпреки обществения натиск. Като цяло, според него, отливът на капитали в офшорни компании от развиващите се страни се е увеличава с 8% от 2010 година насам. Цифрата за Русия и Китай е 9%, вероятно поради опасения от икономическа и политическа нестабилност, казва Хенри.