Гледай
на живо

Русия изпробва нова хиперзвуковата ракета

Влизат в бойна готовност до края на следващата година

Русия изпробва нова хиперзвуковата ракета Новият  вид хиперзвукова ракета "Авангард" влизат на въоръжение в руската армия от края на 2019... thumbnail text
Новият  вид хиперзвукова ракета "Авангард" влизат на въоръжение в руската армия от края на 2019-та година. Това заяви държавният глава на Руската федерация Владимир Путин вчера след успешното тестване на оръжието.
Тестът е бил проведен в ракетната база в Домбаровски в южната част на планината Урал. Кремъл твърди, че ракетата успешно е  поразила целта си, която се намирала на разстояние 6000 км - в полигона Кура на полуостров Камчатка.
 
"Авангард"  се движи със скорост 20 пъти по-бърза от звука, като според военни експерти тя не може да бъде уловена от противовъздушните отбрани на  потенциалните противници на Русия.
 
Преди седмица отново в свое изказване Путин съобщи за успешни изпитания на нова междуконтинентална ракета "Сармат". Тогава той каза, че скоро ще започне и серийно производство на най-нов ракетен комплекс "Авангард".
 
Очаква се ракетите "Сармат" да влязат на въоръжение през 2021 г, като първа  с тях ще се сдобие Ужурската ракетна дивизия, разположена в закрития град Солнечни в южната част на Централен Сибир.