Гледай
на живо

Русия: „Новичок“ се разработва в няколко държави

От Кремъл отхвърлят обвиненията за производството на отровата

Русия: „Новичок“ се разработва в няколко държави Кремъл няма нищо общо с нападението на Скрипал, а лаборатория само на 12 километра от Солсбъри може ... thumbnail text

Кремъл няма нищо общо с нападението на Скрипал, а лаборатория само на 12 километра от Солсбъри може да е произвела невропаралитичната субстанция. Това каза по обществена телевизия във Великобритания посланикът на Русия в ЕС Владимир Чижов. По думите му Русия няма на склад от веществото „Новичок”, а много от химиците, които са го разработили, вече живеят извън страната.

Това е поредното обвинение на високопоставен руски представител, че друга държава е произвела отровното вещество.

Вчера говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обяви, че Великобритания, Словакия, Швеция и Чехия са сред най-вероятните източници на химическия агент „Новичок“. Тя увери, че газът никога не е бил произвеждан в Русия или СССР.

Чешкият външен министър каза, че това е невъзможно, а министърът на отбраната го нарече "абсурд".

Шведският външен министър Маргот Валстрьом отхвърли обвиненията на Русия и ги определи като неприемливи и необосновани. Тя също така настоява Москва да отговори на британските въпроси относно случая "Скрипал".

Припомняме, че двойният агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са отровени с веществото „Новичок“, което е разработено в бившия Съветски съюз през '70-те и '80-те години.

Това стана причина за обтягане отношенията между Русия и Великобритания. В резултат на това бяха изгонени дипломати, заговори се и за други стъпки.