София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия застава между враждуващите сили в Сирия

За да предотврати сблъсъци между военните сили на Турция и Сирия

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Русия се намесва, за да запълни празнината, оставена от САЩ в Северна Сирия и разполага войските си между силите на сирийското правителство и турските войски.

Седмият ден от турското нападение е белязан от хиляди хора, които напускат домовете си, а картата на Северна Сирия се преначертава. След като Тръмп оттегли американските войници, Русия разположи свои.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу заяви, че руските войски само патролират по фронтовата линия между двете враждуващи войски, за да може да се избегне конфликт. Пратеникът на Москва за Сирия Александър Лаврентиев отбелязва, че не е в ничий интерес евентуален сблъсък между войските на сирийското правителство и тези на Турция. Пред руски медии коментира, че Русия няма да позволи това да се случи.

В същото време Вашингтон изказва притеснения относно руската намеса, но е в контакт с Москва и водят диалог за стигане до решение в интерес на всички.