София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Руски медии: Пентагонът подготвя удар по Крим от България

САЩ се приближават до Черно море

4 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

САЩ и България разработват пътна карта за противодействие на агресията в Черноморския регион. Това се казва в съвместно изявление на Тръмп и българския премиер Бойко Борисов, което е публикувано на уебсайта на Държавния департамент.
В него се посочва, че страните заедно ще се изправят срещу морски, хибридни и кибер заплахи в Черно море. В същото време пътната карта трябва да осигури на България достъп до американските технологии за отбрана, а съвместните учения ще се провеждат много по-често.
Освен това във Варна ще бъде създадена фокусна точка, чиято задача ще бъде да увеличи присъствието на НАТО.
САЩ не крият с кого ще се сблъскат в Черноморския регион - разбира се, Русия. Всъщност новите споразумения означават, че в случай на конфликт България ще бъде използвана като трамплин за нападение срещу Крим. От юг е и страната на НАТО Турция. Освен това американските кораби могат да използват грузинските Поти и Батуми.
По-рано българският министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че няма да има военноморска база на НАТО в България. Въпреки това вече е направено много за създаването ѝ и пътната карта значително ще опрости този процес. Изявлението се отнася до 2024 година. Вероятно, почвата за пълноценна база ще бъде подготвена точно в този момент.