София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Салмонела в три детски градини в София

Инфекцията се появява периодично

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Получени са доказателства за взрив от салмонела в три столични детски градини, това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

По негови думи в България инфекцията се появява периодично и е причинена от недобре съхранена храна.

Според професорът храните от животински произход трябва да са термично обработени, а ако е стояла храната повече от 4 часа на стайна температура, може да е опасна за здравето.

Млякото трябва да е пакетирано и ако се купи мляко от друго място, задължително е да се вари, защото има бактерии, които се развиват и на студено, които са особено опасни за бременни жени, обясни Кантарджиев.

Той подчерта, че ваксините при децата са от изключителна важност и препоръча деца под 1 година да не се водят на море ако не са ваксинирани.

Проф. Тодор Кантарджиев заяви, 90% от инфекциите при децата са причинени от бактерии, затова хигиената е от изключителна важност.