София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ и Турция се споразумяха

Договориха спирането на офанзивата в Сирия

пропускане
4 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Преговорите между турската и американската делегации в Анкара, водени от Ердоган и Майк Пенс, приключиха.

"Страхотни новини от Турция. Благодаря Ви, Ердоган, милиони животи ще бъдат спасени" Това написа в "Туитър" американският президент Доналд Тръмп след срещата на турския си колега с вицепрепрезидента Майк Пенс.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви, че Вашингтон и Анкара са се споразумели за прекратяване на огъня в североизточна Сирия.

Външният министър на Турция, Мевлут Чавушоглу, потвърди, че Анкара се съгласи временно да спре настъплението си в североизточна Сирия, за да позволи на кюрдските бойци да се оттеглят от региона.

"Американската страна прие необходимостта от безопасна зона за защита на интересите на сигурността на Турция. И постигнахме пълно споразумение турската армия да контролира тази зона", каза той на пресконференция в Анкара.

При оттеглянето на кюрдските бойци ще трябва да върнат тежките си оръжия и да унищожат укрепленията си.

САЩ ще спрат санкциите след споразумение за прекратяване на огъня в Турция.

Майк Пенс заяви, че Вашингтон няма да налага повече санкции срещу Турция, след като в Северна Сирия има прекратяване на огъня.