Гледай
на живо

САЩ към Турция: Или се отказвате от С-400, или от НАТО

По-рано САЩ отмениха доставката на оборудване за изтребители F-35

САЩ към Турция: Или се отказвате от С-400, или от НАТО Американският вицепрезидент Майкъл Пенс заяви, че Турция трябва да избира между партньорство с НАТО ... thumbnail text

Американският вицепрезидент Майкъл Пенс заяви, че Турция трябва да избира между партньорство с НАТО и закупуване на руски противовъздушни ракетни системи С-400, информира ТАСС.

Пенс отбеляза, че страната има избор между „критично” партньорство с „най-успешния военен съюз в историята” и „безразсъдни решения”, които застрашават сигурността на това партньорство. Той добави, че закупуването на С-400 носи голяма опасност за НАТО.

По-рано САЩ отмениха доставката на оборудване за изтребители F-35 в Турция поради придобиването на C-400. Съединените щати и други страни от НАТО се опасяват, че ако Турция бъде въоръжена с C-400 и F-35, радарните системи на руските системи ще се научат как да изчисляват и проследяват американски изтребители.

Споразумението за доставка на четири дивизии C-400 до Анкара беше постигнато през септември 2017 г. Стойността на договора е 2,5 млрд. долара, но половината от тази сума ще бъде покрита от руски заем.