София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ очаква завръщането на пастор Андрю Брънсън

Вчера той бе освободен от турския съд в Измир

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Белият дом приветства освобождаването на американския пастор Андрю Брансън от турския съд и изрази готовността си за по-нататъшна съвместна работа с Турция за решаване на въпроси от взаимен интерес. Изявлението бе публикувано на уебсайта на Белия дом.

Съединените щати очакват пасторът да се завърне вкъщи, където ще се срещне със семейството си. „САЩ и Турция имат много въпроси от взаимен интерес в областта на регионалната сигурност и стабилност и очакваме, че ние ще работим заедно, за да ги решим ", се казва в изявлението на Белия дом.

От там също така изразиха дълбока загриженост, че други граждани на САЩ все още се държат в Турция и в няколко други държави и призоваваха за разрешаване на тези въпроси по прозрачен и справедлив начин.

Очаква се пастор Андрю Брънсън да пристигне в Щатите днес и да се срещне с американския президент Доналд Тръмп.

На 12 октомври съдът на турския град Измир осъди Андрю Брънсън на три години затвор, но реши да го освободи от ареста, като приспадна времето, което е излежал при разглеждане на делото. Съдът също така вдигна забраната на пастора да напуска страната.

Администрацията на Тръмп многократно настояваше турските власти да освободят свещеника и да му позволят да се върне в родината си. Уошингтън Поуст съобщи в четвъртък , че Съединените щати и Турция са постигнали споразумение за освобождаването на пастора и премахването на санкциите на САЩ срещу Турция.

Брънсън, който живее в турския район на Измир, беше арестуван миналата година по обвинения във връзки с Кюрдската работническа партия и терористична организация (FETO).

На 7 май Брънсън се яви пред турски съд и отрече обвинения в терористична дейност и шпионаж, а на 25 юли той беше поставен под домашен арест по медицински причини. Прокуратурата поиска той да получи 35 години лишаване от свобода.