София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ отказаха на външния министър на Иран виза за среща на ООН

Срещата е насрочена за 9 януари

4 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

САЩ отказаха да издадат виза на иранския министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф, който трябваше да замине за заседанието на Съвета за сигурност на ООН, предвидено за четвъртък. Това съобщи с позоваване на американски служител Ройтерс.

Според него това решение е предизвикало увеличаване на напрежението между двете страни, след като командирът на специалните сили на Ал-Кудс от Ислямския революционен гвардейски корпус (елитни части на въоръжените сили) Касем Сюлеймани беше убит в резултат на удар на САЩ в района на летището в Багдад Иран).

Ситуацията в Близкия изток рязко се влоши след смъртта на Сюлеймани. Техеран обеща на САЩ тежък отговор и започна да намалява изпълнението на задълженията си по ядрената сделка.

Действията на американците, които атакуват шиитските групировки в Ирак от 29 декември, предизвикаха критиката на иракските власти и поставиха под въпрос легитимността на действията на коалицията, ръководена от Вашингтон.

На 5 януари иракският парламент прие резолюция, изискваща пълно изтегляне на всички чуждестранни войски от страната. Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказа да го направи, заплашвайки Ирак с „безпрецедентни санкции“.