Гледай
на живо

САЩ подозират Сирия в нова химическа атака

Все още се събира информация за инцидента

САЩ подозират Сирия в нова химическа атака САЩ вярват, че сирийските власти са замесени в химическа атака в северозападната част на страната, к... thumbnail text

САЩ вярват, че сирийските власти са замесени в химическа атака в северозападната част на страната, която се е случила в неделя, 19 май, съобщава Ройтерс.
Според говорителя на Държавния департамент Морган Ортагус, Вашингтон смята, че по време на нападението е бил използван хлор.
"Все още събираме информация за инцидента, но повтаряме нашето предупреждение: ако режимът на сирийския президент Башар Ал-Асад използва химическо оръжие, Съединените щати и техните съюзници ще реагират бързо и правилно", каза тя.
Ортагус отбелязва, че нападението нарушава споразумението за прекратяване на огъня в сирийската провинция Идлиб. Според нея подобни действия могат да доведат до дестабилизация на ситуацията в региона. Държавният департамент добави, че Сирия, заедно с Русия, продължава кампанията за дезинформация, за да обвини други страни в конфликта в провеждането му.
На 17 май руското министерство на отбраната съобщи, че бойците от Джабхат ал-Нусра подготвят провокация в Идлиб, за да обвинят Русия в химически атаки срещу цивилни. Местните жители казват, че бойците планират да заснемат видеосигнациите на предполагаемите "отровени" сирийци на фона на руски боеприпаси.
Сирийските власти многократно заявяват, че не използват химическо оръжие срещу цивилни и терористи, а химическият арсенал е изведен от страната под контрола на ОЗХО. Русия нарече атаката в сирийската Дума, която настъпи през април 2018 г., поставянето на чужди разузнавателни служби. По-късно ОЗХО намери следи от хлор на територията на Дума.