София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ С МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ НА 4 ЮЛИ

В ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА АМЕРИКАНЦИТЕ БДЯТ ЗА ДЖИХАДИСТИ

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Властите на САЩ са предприели извънредни мерки за сигурност заради честванията на националния празник-Деня на независимостта.
Над 7000 полицаи ще бъдат ангажирани да охраняват празненствата в Ню Йорк. Губернаторът на щата Андрю Куомо е разпоредил по-строги мерки за сигурност в отговор на призива за бдителност, отправен от федералното правителство, предаде Ройтерс. Повишеното внимание в Америка е предизвикано от терористичните атаки миналата седмица, за които отговорност поеха джихадистите от групировката „Ислямска държава“.
На тази дата през 1776 г., е подписана декларацията за независимостта на САЩ. Документът е приет от Континенталния конгрес и обявява, че Тринадесетте колонии, които са във война с Великобритания от повече от година, вече не са част от Британската империя, а са свободни и независими щати.
Декларацията обяснява подробно причините поради които Конгреса е гласувал за обявяване на независимост на 2 юли 1776 г. Празникът се чества на 4 юли, денят в който текстът е одобрен официално .
Всяка година на тази дата, американците имат почивен ден. Обичайно празника се отбелязва с пикник и любима храна, както и музика и спортни занимания. В някои градове има паради под съпровода на училищни оркестри.