София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Сече ли незаконно държавата?

Горски премахнали 80 дървета край Арбанаси

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Незаконна сеч, но извършена от представители на самата държава, призвани да следят именно за правилното прилагане на законите и да санкционират нарушителите. Парадоксът се оказва съвсем реален.
 
Жители на Горна Оряховица сигнализират медиите за отсечени над 80 дървета край Арбанаси не от друг, а местните горски. Пред "Нова телевизия" те разказват и показват видяното от тях, като са категорични, че става дума за незаконна сеч.
 
Живеещите в района подават съобщават първоначално за случващото се в Районното горско управление. Оттам твърдят, че всички норми са спазени.
 
След като Горското управление не открива нарушение в действията си, хората подават сигнал до органа, който трябва да контролира дейността им, а именно  Регионалната дирекция по горите. Техният извод за случилото се е точно обратният.
 
Потърсена за коментар от "Нова телевизия", фирмата, извършила сечта отрича служителите й да са премахвали дървета, които не са били маркирани. По случая е започнало разследване, като до изясняване на случилото се всякакъв вид сеч във района на Велико Търново е спряна.