София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Седемгодишно сирийско момиче подкрепи атаката на Тръмп в Сирия

Тя обвинява Путин и Асад във военни престъпления

7 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Седемгодишно момиче, блогърът от Сирия Бана Алабед, обяви в своя Twitter, че се радва, че САЩ са ударили сирийска въздушна база и ги насърчава да "накажат" президентите на Русия и Сирия Владимир Путин и Башар Асад.
Бана Алабед приветства решението на Доналд Тръмп за атаката с крилати ракети в близост до сирийския Хомс. Тя обвинява Путин и Асад във военни престъпления.
Популярността на Бана Алабед започва с нейния микроблог в Twitter на английски език, който тя открива по време на боевете в източната част на Алепо през есента на 2016. Тя многократно призовава международната общност да окаже натиск върху Русия и правителството на Сирия. В началото на 2017 семейството й се премества от Алепо в Турция.
Много потребители и медиите изразяват съмнения, че популярнаият микроблог в Twitter е воден лично от Бана. Всички съобщения са написани в много добър стил на английски език за седемгодишно дете от Сирия, а турски медии коментират, че момичето не владее английски.