София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Шефката на НАП поискала криптиране и нови IT-експерти

Увери Евроком председателят на Анкетната комисия по #НАПлийкс

5 годиниИкономика 7 Боряна Райчева

Националната агенция за приходите (НАП) е предприела необходимите мерки като допълнително крипитиране и привличане на експерти по киберсигурност след теча на данните, станал известен като #НАПлийкс.

Това заяви пред камерата на Евроком председателят на Временната анкетна комисия за изясняване на обстоятелствата около случая с източване на информация от електроннта база данни на НАП Красимир Ципов (ГЕРБ). 

Заседанието продължи два часа в сряда следобед. Освен шефката на НАП Галя Димитрова, в заседанието са участвали представителите на ръководството на ДАНС и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

„Това точно са направили, тези мерки са предприели както трябва“, отговори Красимир Ципов на въпроса дали има нови спешни мерки за сигурност.

Пред медиите самата Галя Димитрова заяви, че са поискани оставките на шефовете на Дирекциите „Сигурност“ и „Информационен център“ в НАП.

„Днес обсъдих оставката си с министър Горанов и той каза, че от мен се искат решения, не оставка“, категорична бе Димитрова.

Тя също така твърди, че законът не изисквал задължително провеждане на държавни поръчки за фирми за киберсигурност на данните в агенцията.

Повече очаквайте във видеото

Автор: Николай Марченко

Оператор: Денис Кирилов