София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Шефът на “Боинг” - с 62 млн. долара по-богат

Тази сума Денис Мюлънбърг ще получи след отстраняването си от поста

4 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Главният изпълнителен директор на "Боинг" (Boeing) Денис Мюлънбърг, който беше отстранен от поста си  заради това, че компанията не успя да се справи с последиците от две фатални катастрофи с най-продавания й самолет 737 Макс, ще стане с 62 милиона долара по-богат, сочат разчетите.
 
Тези пари той ще получи под формата на акции и пенсионни начисления, но  няма да вземе компенсация за предсрочно прекратяването на трудовия си договор, посочва в документи самолетостроителят, цитиран от Ройтерс.
 
Постът му ще бъде поет от досегашния председателя на съвета на директорите Дейвид Калхун. От официалното си встъпване в длъжност, което ще се случи на 13 януари,Калхун ще получава основна заплата от 1,4 милиона долара годишно, като също така ще има право на премиална програма за дългосрочно стимулиране на стойност 26,5 милиона долара, отбелязват от компанията  "Боинг".
 
Припомняме, че през месец ноември самолетостроителят съобщи, че Денис Мюлънбърг сам се е отказал от бонуса си за 2019-та, както и  от възнаграждението в акции. През предходната  2018-та бонусът му и възнаграждението под формата на акции са били в размер на около 20 милиона долара.
 
Заради двете тежки катастрофи на модел 737 Макс в Индонезие и Етиопия ,при които загинаха общо 346 души,  от март миналата година полетите на този вид “Боинг” са забранени.
 
Съмненията са, че моделът е конструиран некачествено, което е довело до тежките инциденти и смъртта на толкова много хора.