София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Шефът на НЕК не иска да си ходи

Промишленият ток бил скъп заради липсата на вода в язовирите

пропускане
5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Шефът на Националната електрическа компания Петър Илиев отказва да се раздели с поста си, въпреки настояването на работодателските организации. 
Припомняме, че в  четвъртък с писмо до премиера Бойко Борисов и до енергийния министър Теменужка Петкова всички работодателски организации у нас поискаха оставката на ръководството на НЕК и преструктурирането на компанията.
 
Причината- рекордно високите цени на тока за промишлеността. Цените за индустрията достигнаха 84 евро на мегаватчас.
 
Илиев обясни високата цена с липса на достатъчно вода в язовирите. Той отхвърли обвиненията на работодателите, че умишлено се създава дефицит на електроенергия. 
 
По думите му ако се натоварят с допълнително производство на ток, има опасност да застрашат снабдяването с вода на потребителите и да източват язовирите.
 
Илиев уточни още, че цените на свободния пазар се определят от пазарни механизми, а в двата дни с по-висока цена - търсенето също било по-високо.
Относно думите на председателя на АИКБ Васил Велев, че на пазара на тока „има всички признаци на организирана престъпна група”, Илиев заяви, че целта на НЕК никога не е била да ощетява когото и да било. "Организирана престъпна група? Няма такива неща. И аз искам сиренето ми да е евтино, но няма как”.", завърши Илиев.