София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Шестгодишно дете почина в Търговище

Съмненията са за менингит

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Шестогодишно момченеце от Търговище е починало, съобщават от пресцентъра на лечебното заведение. Лекарите не са успели да се преборят за живота на детето, постъпило в болничнто заведение. 
 
Специалистите смятат, че в случая става дума за менингоенцефалит. Към този момемнт обаче все още няма потвърждение на тези съмнения, тъй като не са върнати резултатите от пробите на починалото дете, изпратени за изследване в Националната референтна лаборатория.
 
Починалото дете е от Омуртаг. То е било прието за лечение на 22 август по спешност с висока температура и зачервено гърло, последвани от припадък и гърч.  Малко по-късно момченцето е изпаднало в безсъзнание. Тъкмо тази клинична картина е насочила медиците към тежката диагноза.
 
Информацията по случая е, че починалият пациент е живеел с родителите си в Белгия. В България си дошъл за лятото, за да се види с бабата и дядото. При постъпването му в болницата станало ясно, че детето не е ухапано от кърлеж или друго насекомо, за да има висока температура, нито пък било получило някаква травма по тялото, каквито съмнения имало в началото.
 
Ако диагнозата менингоенцефалит бъде потвърдена официално, това ще бъде първият случай на болен от тази болест за годината в област Търговище.