София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ще даде ли ефектът Азар тласък на Реал Мадрид през следващия сезон?

Грандиозен е трансферът на гръмкото привличане на бившия ас на Челси Еден Азар

5 годиниСпортни 1 Боряна Райчева

Факт, е че името Реал Мадрид винаги е било свързвано с невероятни успехи и фамозни трансфери. През годините, отбора собственост на Флорентино Перез се е доказал, като един от най-великите клубове на стария континент със своите 33 спечелени титли от Примера Дивисион и рекордните 13 трофея от Шампионска Лига. Но всичко това нямаше да е възможно ако не бе много сериозната транферна политика на тима, която през годините им е носила таланти от най-висока класа, като бразилския Роналдо, Дейвид Бекъм, Зинедин Зидан, Луиш Фиго и разбира се Кристиано Роналдо.

И най-пресния пример за такъв грандиозен трансфер от страна на белия балет е гръмкото привличане на бившия ас на Челси Еден Азар срещу сумата от 100 милиона евро. По този начин от Реал си осигуриха услугите на един от най-добрите атакуващи полузащитници, не само в Европа, но и в света. Но трансфери от такъв ранг са нещо обичайно за мадридчани, тъй като техните цели винаги са били максимални високи преди началото на всеки сезон. А привличането на 28-годишния белгийски офанзивен играч има за цел да подобри най-вече нападателната мощ на отбора.

Нека не забравяме, че напускането на Кристиано Роналдо оказа своето негативно влияние върху атаката на Реал Мадрид. В първия и единствен за момента сезон без португалската си голова машина, мадридчани завършиха сезона в Ла Лига с цели 31 отбелязани гола по-малко в сравнение с предходния сезон. Липсата на отявен голмайстор явно си личи, а като прибавим и вялата игра в защита на белия балет, става повече от ясно защо те завършиха сезона на трета позиция.

Това означаваше, че за втори пореден сезон испанския гранд не се добра до титлата в шампионата, която отново отиде при вечния съперник от Барселона. И макар до началото на следващия сезон да има още време, то предварителните прогнози сочат, че е много вероятно тима на Барса да продължи победния си ход в местния шампионат. Един бърз поглед към съответните коефициенти за залагане за шампион в Примера Дивисион през сезон 2019/2020 ни показва, че фаворит е Барселона с коефициент от 1.66, докато втори е именно тима на Реал Мадрид с 2.37.

Тези коефициенти сочат, че Меси и компания със сигурност нямат намерение да подарят титлата на белия балет, като се очертава една много сериозна битка за пореден път. И все пак, през последните няколко години е факт, че основния фаворит за големия трофей в Ла Лига е Барселона, които постепенно намаляват разликата с Реал по общ брой спечелени титли от испанския шампионат. Каталунците вече имат 26 спечелени първенства срещу рекордните 33 за мадридчани. Но през последните 8 сезона титлата е отивала в Мадрид само два пъти, като тима на Барса определено скъсява дистанцията.

И някъде тук трябва да се намеси Еден Азар, който със своята безспорна класа да помогне на новия си клуб в борбата за още трофеи. А със своята забележителна игра за английския Челси и много респектиращите за един полузащитник 85 гола в 245 мача за сините от Лондон, Азар вероятно е правилния играч за клуба собственост на Флорентино Перес. Определено собственика на белия балет не си губи времето на трансферния пазар, като това лято той има възможността да достигне зашеметяващата цифра от 1 млрд. евро за изходящи трансфери реализарани от 2009-та година насам.

Като цяло обаче, наистина може да се каже, че през следващия сезон тима воден от Зинедин Зидан ще има на разположение един от най-добрите атакуващи халфове в света. Това несъмнено ще помогне на Реал в търсенето на нови титли, както в Примера Дисион, така и на европейската сцена. И все пак, на отбора вероятно ще са нужни още попълнения освен белгиеца, ако белия балет реално иска да постигне нещо голямо през идната кампания.