Гледай
на живо

Ще може ли Лондон едностранно да спре Брекзит?

Съдът на ЕС обсъжда въпроса ден преди вота в британския парламент

Ще може ли Лондон едностранно да спре Брекзит? Съдът на Европейския съюз решава днес дали Великобритания може едностранно да се откаже от своето ре... thumbnail text

Съдът на Европейския съюз решава днес дали Великобритания може едностранно да се откаже от своето решение да напусне ЕС.  Генералният адвокат на съда представи по-рано мнение по въпроса, според което Великобритания може да спре процеса на Брекзит, без да търси одобрението на останалите държави членки на ЕС.

Очакваното решение на Съда ще дойде ден преди решителния вот на британският парламент за Брекзит.

Очаква се утре депутатите на Острова да решат дали да приемат договореното от министър-председателя Тереза Мей споразумение за „развода“ на Великобритания и ЕС.

Мей обяви, че няма намерение да отлага вота в бритаснкия парламент, въпреки натиска на няколко влиятелни депутати и бивши министри, които настояха тя да отиде в Брюксел и да предоговори сделката за условията по Брекзит. Тереза Мей не отстъпи и каза, че гласуването на договореното с Брюксел ще се проведе по план.

Очакванията са, че британският парламент ще отхвърли сделката, а такъв резултат ще постави под въпрос както плавното напускане на Великобротания, така и премиерския пост на Тереза Мей.

Ако парламентът не одобри споразумението с Евросъюза, до 21 дни Тереза Мей трябва да представи ново.