София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Симеонов предупреди ГЕРБ заради МВР

Вицепремиерът с остри критики към Путин

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Вицепремиерът Валери Симеонов призова да не се прибързва с избора на нов главен секретар на МВР, за да не се налага да бъде освободен след няколко месеца. Според него всички кадрови промени трябва да се обсъдят с коалиционните партньори, а към момента МВР си има своите специалисти и професионалисти на всички нива и липсата на главен секретар за няколко седмици не е фатална.

Изборът на нов главен секретар на МВР трябваше да се обсъди на днешния коалиционен съвет, който обаче не се състоя.   

Симеонов коментира вероятността Светлозар Лазаров, от „Атака“, да бъде предложен за поста:  „Този човек все още носи сериозни негативи от случая с Лясковец, тъй като стана ясно, че цялата операция е по негово разпореждане. Там имаше убит командос. Не знам до къде стигнаха делата и не мисля, че това е подходящият избор“.

Вицепремиерът смята, че МВнР трябва да излезе с остра позиция по повод оценката на руския президент Владимир Путин на политиката на българското правителство за „Южен поток“.

 „Отношенията с Русия в последните дни се развиват в една нелинейна зависимост. Руският президент Путин или има лоши съветници, или не си мери приказките. Не знам кой му пише речите и изказванията на Владимир Путин, но той си позволи да даде лоша оценка на българското правителство за „Южен поток“. Нещо обаче се е объркал и е добре МВнР да излезе с остра позиция по този въпрос“, каза Симеонов пред БНТ.

Според него проектът е бил унизителен за страната ни и вреден за българския национален интерес. „Решението за спирането на проекта е продиктувано поради това, че България можеше да търпи сериозни финансови санкции от ЕС, ако беше реализиран този проект“, обясни вицепремиерът и подчерта, че не всеки енергиен проект е полезен.