Гледай
на живо

Синдикати и бизнес предвиждат обедняване на българина

Теменужка Петкова успокои, че държавната енергетика се управлява добре

Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе извънредна среща днес, по искане на КНСБ. На съвета бяха обсъдени резките промени в цената на енергията за индустрията. Според президентът на КНСБ Пламен Димитров, България трябва да вземе категорична и по-твърда позиция в Брюксел по отношение на политиката за парниковите емисии, тъй като страната ни не е сериозен замърсител. „Смятаме, че е дошло времето за радикални стъпки, за да защитим националната сигурност“, каза той и съобщи, че синдикатът излиза със специална декларация с предложения, в която се настоява държавата да бъде по-активна в защита както цените, така и правата на миньорите.

Пламен Димитров е убеден, че драстичните и необясними разлики в цените на Българската независима енергийна борса ще доведат и до негативно влияние върху цената за бита, а оттам и до скок в цената на стоките и услугите.

От началото на годината средната цена на търгуваната енергията на борсата е около 130 лева. За сравнение през изминалата година средната цена е около 67 лева по данни на държавния регулатор.

Председателят на АИКБ Васил Велев подкрепи становището на шефа на КНСБ, че цените на енергийната борса ще доведат до инфлация и обедняване на населението. Той призова за спешни мерки, за да не се случи това. Според Велев решението е свързано с увеличаване на предлагането, засилване на контрола на КЕВР за спекулации на борсата, както и с управление на държавната енергетика.

От бизнеса подчертаха, че в момента в България има внос на енергия, а не износ, което според работодателите е една ненормална ситуация, защото евтината енергия, която сме изнесли, сега я купуваме скъпо.

Енергийният министър Теменужка Петкова пък категорично отрече твърденията, че шоковото поскъпване на цената на индустриалния ток е заради лошо управление на държавната енергетика. Тя обеща, че до края на тази година държавата трябва да има завършен и одобрен от Европейската комисия план за развитие на енергетиката до 2030 година с хоризонт до 2050 г. Очаква се следващите месеци Министерството на енергетиката да пусне на сайта си активен линк, на който ще се събират коментари и предложения от специалистите.

Сред заложените мерки е увеличение на дела на произведената енергия от ВЕИ до 25% спрямо общата произведена в страната, както и поетапното уеднаквяване на цените на енергията на борсата и за бита. Петкова заяви, че целта е следващите години постепенно да изчезне пазарът, чиято цена се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране.

На заседанието на Тристранката присъстваха  още вицепремиерите Томислав Дончев и Марияна Николова, министърът на финансите Владислав Горанов, на труда Бисер Петков, на икономиката Емил Караниколов, председателят на КЕВР Иван Иванов, представители на сдружения в сектора, синдикати. По време на срещата бе обсъден и Законът за горивата.