София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

“Синодът не разбира, че у нас не трябва да се преподава вероучение”

Коментар на журналиста от вестник “Дума” Велиана Христова в предаването “Делници”

4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

“Светият синод у нас така и не разбра за толкова години, че у нас няма да се въведе вероучение и не трябва да се въвежда.”, коментира в предаването “Делници” журналистът от вестник “Дума” Велиана Христова.
 
По думите на Хрисотва, ако се въведе вероучение, то тогава другите деца, които не са християни, трябва да изучават Корана или Талмида, което щяло да доведе до разделяне на подрастващите.
 
Журналистът обясни, че сегашният модел, при който се изучава история на отделните религии, бил по-правилен. Това, което Българската православна църква можела да направи е да развива неделните училища.
 
Христова засегна и темата за това, че тийнейджърите не четат, като коментира излязло наскоро изследване, показващо, че над 20% от 15-годишните ученици не са отваряли книга през живота си.
 
По думите на гостенката този процес на липса на интерес към книгата се насърчава от просветното министерство, като тя даде пример за “превода” но “Под игото”, в който случай ресорното ведомство се е въздържало от вземане на отношение по темата.