София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Система за таксуване и видеонаблюдение ще има в автобусите в София

Нововъведението е част от дългосрочен план на ЦГМ

7 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Система за таксуване и видеонаблюдение предстои да бъде въведена в столичния градски транспорт. Това предвижда в дългосрочен план столичният Център за градска мобилност.

Подготовката за този проект включва технологичен одит на системата в момента и опис на бъдещата, която може да се изгради. Планирана е оптимална реализация с включена поддръжка за 10 години, за да е ясно колко ще струва визията занапред.
Системата ще бъде надграждана и усъвършенствана.

От ЦГМ обещават по-разширена възможност за купуване на превозни документи. Трябва да се ограничи пътуването гратис и да се осигури лесен начин за купуване на превозни документи - чрез интернет, банков път или чрез по-голяма диструбуционна мрежа.

Процедурата за избор на изпълнител по поръчката за единна система за таксуване в градския транспорт се отваря технически от 2017 година. Ако няма обжалване в рамките на три месеца може да бъде избран изпълнител, а пълното въвеждане на системата трябва да стане между 18 и 24 месеца.

Част от състезателните условия е да бъде предложен по-кратък срок. Помислено е и за максимално ангажиране на изпълнителя, към който ще се правят равни месечни вноски през целия период на договора.