София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СКЪСА СЕ ДИГА НА РЕКА СТРЯМА

800 жители на с. Трилистник са заплашени от наводнение

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Дигата на река Стряма се скъса на 4 места на територията на община Марица. В непосредствена близост се намира с. Трилистник, което е под потенциална опасност от наводнение. Ако дигата не бъде укрепена 800 жители на селото остават под риск. За това алармира кметът на селото Мирчо Петров.
АМ „Тракия“ също може да бъде наводнена, тъй като там се намира течението на реката.
От няколко години дигите на реката са в окайващо състояние. Миналата година едната дига е била укрепена със средства на общината. Другите три обаче представляват риск за населението.
В момента водите на реката достигат около 70 см, което не е опасно, но при покачване, ако достигнат до метър и половина водата ще излезе от коритото си ще залее селото.
Вчера на проблемните места са били на проверка кметът на община Марица и екипи на „Напоителни системи“. Предприети са спешни мерки и е изпратена техника за укрепване на дигата, която се намира над селото.
Другите две места се намират след селото, като там опасността е от наводнение на земеделската реколта.
За да бъдат укрепени скъсаните участъци на дигата ще са необходими средства в размер на най-малко един милион лева, споделя още кметът.