Гледай
на живо

След машинното и електронното гласуване режат и електронните лични карти

ДБГ вижда саботаж в действията на МВР по темата

Изпълнителният съвет на ПП „Движение България на гражданите“ счита, че предложеният от правителството законопроект, с който се блокира  въвеждането на електронни лични карти, лишава гражданите от огромни възможности в бъдеще, посочват от ДБГ в съобщение до медиите.

От партията поясняват, че става дума за изменения, които се правят чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Р България на съюзнически и чужди въоръжени сили, с които на практика се отлага с най-малко една година издаването на лични документи с чип.

„Електронните лични карти щяха да спестят на българите стотици часове чакане по опашки и 50 % от разходите им за бюрокрация. Новите карти позволяват на хората да заявяват удостоверения, регистрации и всякакви актове без да стават от домашния си компютър или директно през  мобилния си телефон. Личните карти с чип са и условие за провеждането на сигурно  електронно гласуване, чрез което близо 2 милиона български граждани с труден достъп до секциите, щяха да получат реална възможност да се възползват от гарантираното им от Конституцията право да гласуват“, смятат от ДБГ.

Партията е подала сигнал до компетентните органи, че в проектобюджета за 2019 г. няма предвидени средства за осигуряване на машинно и дистанционно електронно гласуване.

Според „Движение България за гражданите“, налице е умишлен саботаж в бездействието на МВР, което близо 2 години не изпълни разпоредбите на закона за новите лични карти, въпреки заявките на премиера Борисов, че електронното правителство е приоритет на ГЕРБ.