София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

След седем часа разговори има съгласие за кабинет

Готово ли е новото правителство?

9 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

След седем часа преговори има постигнато съгласие за съставяне на правителство. ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт постигнаха съгласие за обща управленска програма. Очаква се днес АБВ да излезе със становище дали ще подкрепи кабинета „Борисов“.
 След разговорите, продължили до малко след 21 часа, политическите сили успяха да подготвят общ документ, който да включва всички пресечни точки и приоритети за пълен четиригодишен мандат на кабинет. Като цяло формулата за коалиция между ГЕРБ и РБ се запазва, но с по-широка парламентарна подкрепа от ПФ и АБВ. Това стана ясно от изказванията на евродепутата Томислав Дончев от ГЕРБ, Валери Симеонов от ПФ и Радан Кънев от РБ. По-късно през деня АБВ ще реши окончателно дали ще даде подкрепа на правителството. След вчерашните преговори, останалите партии са с очаквания да получат подкрепата. По думите на Валери Симеонов, който преди по-малко от 24 часа заяви, че ПФ няма да подкрепи новия кабинет, в новия документ вече са включени седем основни искания на партията и следователно патриотите ще дадат своята подкрепа. Той заяви, че в програмата са включени промени в изборното законодателство; референдум за задължително гласуване; кадрови промени във всички институции; замразяване на цената на тока; завършване на оградата по границата ни с Турция; одит и ревизия в енергетиката; спиране на безразборната сеч; ограничаване на битовата престъпност; пенсионна реформа и други. По казуса КТБ, Валери Симеонов не беше многословен, но каза, че банката нямало да бъде спасявана. До края на днешния ден цялата програма трябва да стане публична.