София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Сменят ограничителите по "Граф Игнатиев"

Какво ще дойде, след като отплуват перките на акули?

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Окончателно: досегашните ограничители по столичния булевард "Граф Игнатиев", станали известни като перки на акули и причинили множество наранявания на минувачите, отплуват до 13 април. Това стана ясно след като общинския експертен съвет по устройство на територията гласува решението за премахването им.
 
Очаква се от 14-ти април на тяхно място да се появят габърчета или  колчета. Съревнованието между двата нови вида ограничители стартира още следващата седмица, когато те ще бъдат поставени. След това ще се вземе решение кой от вариантите остава за постоянно.
 
Поставянето на предпазители, които да разделят пешеходците от трамвайното трасе е по искане на „Пътна полиция“. 
 
До подмяната на перките се стигна след като в рамките на няколко дни няколко души пострадаха при спъване в тях. 
 
Припомняме, че това ще е втората смяна на ограничителите по улицата. Първите съоръжения бяха подменени през декември миналата година, заради големината им. 
 
От общината тогава се мотивираха, че заради размера им много хора ги използват за сядане. 
 
На заседанието на експертите е поискано от „Зелени системи“ да предложат и вариант за кашпи, които да бъдат обсъдени като допълнителен маркиращ елемент. Относно другия детайл станал известен при ремонта на площад „Гарибалди“, а именно водната стена, кметът на града Йорданка Фандъкова беше категорична, че тя ще бъде премахната, но не за сметка на общинския бюджет.
 
Цената на това съоръжение, което предизвика редица подигравки от софиянци и гости на столицата, определящи го като паметна плоча, е 25 000 лева. Не е ясно колко ще струва демонтажът, но цената ще бъде платена от изпълнителя на проекта.
 
Междувременно стана ясно, че собственици на търговски обекти по централната улица ще заведат колективен иск към общината, заради дългия ремонт. Те  обясняват, че наемите на магазините им варират между 1000 и 2000 евро, а заради реконструкцията 70% от тях са затворили. 
 
Заместник-кметът по транспорта на София Дончо Барбалов призна, че търговците имат право да се обърнат към съда, но искът им е за твърде голяма сума пари и тя не може да бъде одобрена от едно лице от администрацията.