Гледай
на живо

Соломон Паси: Русофилията в България не е по любов, тя е платена

Бившият външен министър сподели, че имената на шпионите се знаят

”Дали си русофил, или не се разбира от това къде си пратил детето си да учи. Ако си го пратил в Париж или Лондон, не си русофил. Ако си го пратил в Русия – си. Справка сочи, че в Русия има няколко стотин деца, които учат там. В цяла Европа са няколко десетки хиляди”. Това коментира бившият външен министър Соломон Паси в ефира на Нова телевизия.

По думите на Паси русофилията в България не е по любов, а е платена. Като той застана твърдо зад това твърдение.

”В България има руски шпиони. Само в руското посолство в София са около 68 души. Извън него са няколко стотин и техните имена се знаят. Имахме великолепната възможност по повод отравянето на Скрипал в Лондон да изгоним един-двама от тях, но не го направихме”, коментира бившият външен министър Соломон Паси.

Според него руската шпионска мрежа у нас е била особено силно активирана около сделката с F-16. „Руската шпионска мрежа даде всичко от себе си, за да провали сделката. Включително и депутатите, които искаха оставката на министър Каракачанов, са на служба към руското разузнаване”, каза още той.

На въпрос защо българските власти са избрали датата 9-и септември, за да разкрият шпионажа, Паси отговори, че е може би, за да сплаши руската страна.

Паси коментира новият ресор, който Мария Габриел получи в Европейската комисия. Той го определи като третият по финанси ресор, с бюджет от 140 млрд. евро. Според Паси в ресора на Мария Габриел има много политика и дигитална дипломация, защото се преговаря с другите технологични гиганти в света.