София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Спрян ли е строежът на "Златен век"?

Преди ден премиерът разпореди работата по сградата да не продължава

пропускане
5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Спрян ли е строежът на разбунилата духовете сграда "Златен век" на фирмата "Артекс", ден след като премиерът Бойко Борисов разпореди на ДНСК да действа спрямо своите  компетенции и работата по сградата да не продължава?
 
За живеещите в "Лозенец" отговорът на този въпрос не труден. От редица клипчета на жители на квартала, качени в социалната мрежа "Фейсбук", ясно се вижда, че работата по небостъргача тече с пълна сила.
 
Според Никола Вапцаров, който е един от организаторите на многобройните протести срещу строежа, в нито един момент той не е спиран.
 
"И вчера си работеха  и днеска си работеха и така.Почват си рано сутрин и си карат цял ден. Наливаха днес бетон, изобщо, нямаха никакви притеснения или скрупули.", обясни Вапцаров
 
Оказва се, че обещаното не е като даденото, а премиерските разпоредби се сблъскват с разпоредбите на закона, според които нещата не се случват толкова лесно.
 
Според Вапцаров причината за това е, че строежът спрян по грешните причини. Припомняме, че въпреки целия скандал около "Златен век" и "Артекс", десетките протести и твърденията от множество граждани и юристи, че разрешителното им и изтича през 2017-та години, а променения ЗУТ не важи със задна дата и не може да удължи  на строежа, вчера от ДНСК заявиха, че го спират по съвсем други причини.
 
Тези формални нередности могат, според Вапцаров бързо да бъдат отстранени и така строежът изобщо да не се прекъсва, въпреки тежката дума на премиера.