София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Сърбия уличи Цветан Василев в пране на пари

Прокуратурата имала доказателства за машинациите на ексбанкера

6 годиниПравосъдие 4 Боряна Райчева

Ексбанкерът Цветан Василев е извършил множесто машинации по времето, когато е управлявал Сръбската фабрика за стъкло в град Парачин. Прокуратурата в Сърбия е събрала достатъчно доказателства за това, пише най-тиражираният местен вестник „ Blic“.

Според неофициална информация, прокуратурата подозира, че нито един от заемите на стъкларската фабрика от времето на Василев, не е насочен към работата на завода, а по-скоро служил като "фалшива инвестиция".

Нещо повече, нито един от тези заеми не е бил деклариран пред Народната банка на Сърбия, което е законово задължение на всяка чуждестранна компания, работеща на територията на западната ни съседка.

Единствената цел на Василев е била единствено да изпере пари, да източи финансови средства чрез фалшиви инвестиции, както и да продаде и унищожи оборудването на фабриката, споделя пред „Blic“ източник, близък до разследването.

Освен това, прокуратурата е установила, че Цветан Василев е назначил фиктивни управителни органи в българската компания „Глас Индъстри“, която е мажоритарен собственик на Сръбската фабрика за стъкло. Така например управителният съвет е бил съставен от трима сърби, които по заповед на Василева са извършвали престъпни действия в негова полза. Тези факти били потвърдени и от показанията на сръбския гражданин Драголюб Симонович, които е дал пред сръбската полиция и в които същият е подчертал, че е бил принуден да подписва договори за фалшиви инвестиции в завода.

Днес предстои изслушване в Търговсикя съд в Крагуевац по повод банкрута на Сръбската фабрика за стъкло. Заради натрупан дълг от над 47 милиона евро на завода съдът обяви процедура за стартиране на фалит.


.