София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Стоян Панчев: Лимитът за плащанията в брой не спря сивата икономика

„Не сме ограничили така нито престъпността, нито укриването на данъците“

5 годиниИкономика 5 Боряна Райчева

Ограничаването на разплащанията в брой не допринася за борбата със сивата икономика. Toва заяви председателят на Българското либертарианско общество (БЛО) и член на Експертния клуб за икономика и политика Стоян Панчев.

Клубът подготви доклад, от който следва, че укриването на данъци, финансирането на тероризъм и прането стават по документален път.

Затова предлагат съществуващото у нас ограничение да се увеличи двойно - т.е. да бъде 20 000 лв.

„Това е едни преходен период, в който да се направи изследване, да се направи една оценка. След това да се премине към премахването на това. Това е практиката в по-голямата част от Европа“, заяви Стоян Панчев пред БНР.

Прагът върху кешовите разплащания бе въведен през 2011 г. с аргумента, че над определени суми транзакциите щели да оставят следа.

„Лимитът е верен в теорията – с цел ограничаване финансирането на терористична дейност, на второ - на престъпна дейност и третото е прекратяване на укриването на данъци“, изреди Стоян Панчев.

Според него обаче заключението на Еврокомисията е, че „ефектите върху тези три търсени политически цели не се постигат“.
„Нямаме ограничаване на финансирането нито на тероризъм, нито на престъпна дейност, нито на укриването на данъци“, обобщи лидерът на БЛО.