София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Стотици българи са блокирани по гръцките острови заради стачка

Морският транспорт не работи, единствената възможност да се приберат е със самолет

8 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Близо 10 автобуса с наши съграждани са блокирани на гръцкия остров Корфу, съобщават от пресцентъра на Министерството на външните работи. Заради обявената обща стачка в Гърция морския транспорт не работи и на няколко гръцки острова има голям брой българи, които не могат да ги напуснат.

Българското посолство в Гърция е провело разговори с отдела за борба с кризите на гръцкото външно министерство и с министерството на търговския флот, които са уведомили, че е възможно стачните действия на работещите в морския транспорт да бъдат прекратени в неделя, 8 май, вечерта - с 24 часа по-рано от първоначално обявеното.

Дотогава единствената възможност за българските граждани да напуснат гръцките острови, е да използват самолетен транспорт, където има такъв. Гръцките власти са предприели действия за увеличаване на полетите от острови към Атина и Солун. Българското посолство в Атина остава във връзка с всички местни власти и следи ситуацията.