Гледай
на живо

Стотици българи са блокирани по гръцките острови заради стачка

Морският транспорт не работи, единствената възможност да се приберат е със самолет

Стотици българи са блокирани по гръцките острови заради стачка Близо 10 автобуса с наши съграждани са блокирани на гръцкия остров Корфу, съобщават от пресцентъра н... thumbnail text

Близо 10 автобуса с наши съграждани са блокирани на гръцкия остров Корфу, съобщават от пресцентъра на Министерството на външните работи. Заради обявената обща стачка в Гърция морския транспорт не работи и на няколко гръцки острова има голям брой българи, които не могат да ги напуснат.

Българското посолство в Гърция е провело разговори с отдела за борба с кризите на гръцкото външно министерство и с министерството на търговския флот, които са уведомили, че е възможно стачните действия на работещите в морския транспорт да бъдат прекратени в неделя, 8 май, вечерта - с 24 часа по-рано от първоначално обявеното.

Дотогава единствената възможност за българските граждани да напуснат гръцките острови, е да използват самолетен транспорт, където има такъв. Гръцките власти са предприели действия за увеличаване на полетите от острови към Атина и Солун. Българското посолство в Атина остава във връзка с всички местни власти и следи ситуацията.