София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Строителството на третия лъч на метрото върви по план

Почти половината работа по първите 8 км е свършена

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Строителните дейности по метрото на бул. България вървят по план. Почти половината вече са изпълнени. Това стана ясно след инспекция на строителството на метростанцията, която извършиха министърът на транспорта Ивайло Московски,кметът на София Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на "Метрополитен" Стоян Братоев.

Над 47 % от всички дейности от първите 8 км са изпълнени и се движат по график и първият влак вече е дошъл и се правят проби.“, коментира Фандъкова. Тя подчерта, че общо 12 километра се строят в момента с 12 метростанции и се очаква в края на 2019 г. те да бъдат готови. По думите на столичния кмет, след построяването на третия лъч на метрото се очаква 90 000 тона вредни емисии да бъдат спестени годишно.

От Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията обявиха, че според класация на Европейската комисия софийското метро е в Топ 10 на най-успешните инфраструктурни проекти, финансирани със средства от структурните фондове за ЕС.

До момента сме инвестирали 250 млн. лева по линия на ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура", а напредъкът на първия участък от метрото е почти 50%, заяви Московски след проверката. „Важно е да се продължи да се работи със същите темпове.“, каза транспортният министър.

Изграждането на тунела започна през месец март тази година от метростанция „Красно село“. Според проекта, с пробивната машина ще бъдат изградени общо 7 км двупътен тунел от третия лъч на метрото. Тя тежи 1400 тона и е изработена в Германия специално за проекта на софийското метро. Общата стойност на този обект е близо 1 млрд. лева с депото и влаковете.