София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Съдиите, освободили убиеца на сина ми, са еничари"

Коментар на бащата на убития Андрей Монов

5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

"Това решение на съда, с което Джок Полфрийман е пуснат на свобода предсрочно е подигравка с българската държава.", заяви пред "Евроком" бащата на убития през 2007-ма година Андрей - Христо Монов. 
 
По думите на Монов, в мотивите на Софийския апелативен съд се посочвало, че Полфрийман е получил 13 награди, създал своя организация в защита на другите затворници и научил български, но било пропуснато да се споменат други негови прояви с негативен знак. Той изтъкна, че за времето си зад решетките Джокполфрийман е наказван 30 пъти.
 
Христо Монов беше изключително остър и в изказването си по отношение на съдиите, решили да освободят около 7 години по-рано убиеца на сина му, осъден на 20 години лишаавне от свобода. По думите му, поведението на председателя на съдийския състав Калин Калпакчиев и на колегиет му е антибългарско.
 
"Само че не разбират, че ще трябва да живеят живота си тук в България. аз ще ходя спокойно по улиците. Те няма да ходят. Аз нищо няма да направя. Аз нищо не казвам, но българските граждани ги видяха. Видяха физиономиите им. Хайде да видим оттук-нататък как ще ходят по улиците.", заяви Монов.
 
От телевизя "Евроком" потърсихме за коментар и другата старана по казуса, като се свързахме с председателя на Български хелзинкски комитет Красимир Кънев, организацията, която през 2015-та номинира Полфрийман за човек на годината. Кънев определи реакциите на част от медиите и на представители на съдебната власт като опит за лична атака срещу съдиите, взели това решение.
 
"Преди да се публикуват мотивите, за да се види защо този човек е пуснат, започнаха персонална атака срещу Калин Калпакчиев и изрично се подчерта, че той е председател на Съюза на съдиите. Също така, че получавали разни грантове от "Америка за България". Как може така да се коментира едно решение, което не е прочетено?", попиата още Красимир кънев.