София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Съветът на ЕС поднови ангажимента си към демокрацията

Предизвикателствата пред демокрацията са многобройни

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Съветът на Европейския съюз прие заключенията си относно демокрацията, които подчертават, че предизвикателствата пред демокрацията са многобройни и трябва да се преодоляват спешно и всестранно.

Основата цел на външните действия на ЕС е да насърчава демокрацията, върховенството на закона, универсалността и неделимостта на правата на човека и основните свободи, както е посочено в член 21 от Договора.

Здравата демокрация е един от стратегическите интереси на Съюза. Това лежи в глобалната стратегия на ЕС, поради приноса към основните аспекти на общата външна политика и политика на сигурност - многостранност, развитие, мир и сигурност, миграция.

Съветът се съгласи да изработи план за по добро насърчаване на положителните тенденции и за справяне с нови и общи предизвикателства пред демокрацията.