София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тайните за Тръмп, разкрити от бившия шеф на ФБР

Книгата на Коми е най-продаваната стока в „Амазон“

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Книгата "Върховна лоялност: истини, лъжи и лидерство" все още не е публикувана, но благодарение на предварителните поръчки вече надмина рейтинга на най-продавана стока в сайта за електронна търговия „Амазон“. Нейният автор - бившият директор на Федералното бюро за разследване (ФБР) – Джеймс Коми, бе уволнен от президента на САЩ Доналд Тръмп в средата на разследване за руската намеса в изборите за американски президент през 2016. ТАСС разказва каква информация споделя в книгата бившият шеф на ФБР за Донал Тръмп.

Коми нарича Тръмп човек "несвързан с истината"

Бившият шеф на ФБР пише , че стилът на ръководството на президента е "продиктуван от егоизма" и се основава на очакванията за "лична преданост". По-специално, Коми припомня среща, в която Тръмп го е помолил да спре разследването на бившия си помощник по националната сигурност Майкъл Флин, заподозрян, че крие информация за контактите си с представители на Русия.

"Надявам се, че можете да оставите Флин на спокойствие“, цитира Коми думите на Тръмп: "Той е добър човек, пуснете го".

Бившият шеф на ФБР смята, че това поведение "нарушава основните норми на етичното ръководство", но "далеч не е престъпно".

Тръмп се страхува от гнева на Мелания, след като публикуват "компромати" за него

Самият Тръмп е помолил Коми да разследва компрометиращия материал, съставен от политическите му опоненти от Демократическата партия. Както е посочено в книгата, Тръмп най-се притеснява, че съпругата му Мелания може да открие, че в тези твърдения има "дори един процент от истината".

"Той просто продължи да говори за това, без никаква принуда и да обяснява, че това /този компромат/ не може да бъде истина. В края на краищата той каза, че обмисля да иска от мен да разследвам тези твърдения и да докажа, че са лъжа. Аз казах, че всичко зависи от него", разказва Коми.

Тръмп и неговият персонал не се притесняваха за "руската намеса"

По-специално, Коми излага впечатленията си от срещата с Тръмп през януари 2017 г. в небостъргача "Тръмп Тауър" в Ню Йорк. По това време избраният президент на Съединените щати се готвеше да встъпи в длъжност. Освен това, на срещата присъстваха заместник на новоизбрания президент, началникът  на Генералния щаб на Белия дом и прессекретарят на Белия дом /последните двама бяха уволнени/.

Коми си спомня, че е бил неприятно изненадан от това, колко безразличен е "този екип на Тръмп" по въпроса за външна намеса в изборите през 2016 г. По-скоро "те обсъждаха как да представят информацията, за да извлекат максималната политическа изгода".

Тръмпците говорили с Коми за връзки с мафията

Коми обръща внимание на факта, че за разлика от своите предшественици - Джордж  Буш и Барак Обама, Тръмп с екипа си съвсем откровено говори за преговорите и политическата стратегия в присъствието на член на разузнавателната общност. В този смисъл републиканците и неговият антураж припомниха на бившия началник на ФБР членовете на мафиотския клан, които нарочно се опитват да накарат всички около тях да са съучастници.

"Седях и си помислих, по дяволите, те се опитват да ни превърне в Amica Nostra - техните приятели ни привличат“, пише Коми: „Това звучи налудничаво, но изведнъж останах с впечатлението, че новоизбраният президент иска да ни направи част от същия клан и че "Тръмп екип" е семейна афера (позоваване на едноименния филм за мафията през 2003 г. - коментар на TASS).

Коми поднови разследването срещу Клинтън, тъй като бил уверен в победата й

В книгата бившият директор на ФБР се връща в точката, в която обявява възобновяването на разследването срещу Хилари Клинтън.

Коми твърди, че е направил тази стъпка, защото е бил уверен, че Клинтън ще спечели изборите. "Ако аз трябваше да го направя отново, щях да направя същото“,  признава бившият шеф на ФБР, обяснявайки, че секретна информация за възобновяване на разследването би лишила от легитимност Хилъри Клинтън, ако тя стане президент.

Оранжево лице, празни очи, малки ръце

Мемоарите са изпълнени с лични впечатления на Коми от Тръмп:

„Лицето му изглеждаше малко оранжево, с ярко-бели полумесеци под очите му, което предполагам покриваше с малки слънчеви очила“.

"Не помня някога да съм виждал Тръмп да се смее. Не знам друг избран лидер, който поне от време на време не би засмял публично". Според Коми това се корени в дълбокото чувство на несигурност и невъзможност да покаже уязвимост.

"Когато той подаде ръка за ръкостискане, аз мислех за това, как да проверя размера му (в САЩ  дълго време има вицове за малки ръце на Тръмп) Тя беше по-малко от моята, но не много."

"Погледнах меките бели торбички под сините си сини очи, спомних си, че в този миг си мислех, че президентът не е разбрал ролята на ФБР в живота на Америка", пише бившият шеф на ФБР.