София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тайван узакони еднополовите бракове

Това е първата азиатска държава, която предприема подобни промени

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Тайван стана първата азиатска държава, узаконила еднополовите бракове, след като днес тайванският парламент прие промените. Това се случи две години след постановлението на конституционния съд на Тайван, че гей браковете не противоречат на конституцията.
Хиляди привърженици на еднополовите бракове излязоха на шествие пред парламента непосредствено преди гласуването. Новоприетият закон гласи, че хомосексуалните двойки могат да влизат в брачен съюз и да бъдат включвани в регистъра на брачните двойки.
Тези промени са голяма победа за огранизациите, защитаващи правата на ЛГБТ общността, които в продължение на години се борят за равнопоставеност. Срокът за изменение на законодателството беше до 24 май 2019-а. Консервативната опозиция огранизира редица референдуми в края на миналата година, на които мнозинството от тайванците изразиха нежеланието си дефиницията за брак да се променя. Въпреки това до гласуване и приемане на промените все пак се стигна.
Лидери от Демократическата прогресивна партия, която управлява и днес, насърчават каузата за приемане на хомосексуалните връзки още през 90-те години на миналия век, а целта е Тайван да се отличи като най-отвореното общество в Азия.