София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Теч в Ларгото - разкопават „Дондуков“ и спират движението

Причината за теча – грешка в изпълнението на проекта

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Теч се появи в открития преди две седмици античен комплекс „Сердика“. За да се отстрани проблема трябва да се разкопае булевард „Дондуков“ и движението да бъде спряно. Това заяви пред „Дневник“ представител на фирмата, изпълнител на проекта, която започна днес ремонтни дейности.

Той обясни, че причината за пропускането на вода над чисто новия комплекс е грешка при изпълнението на първия етап на проекта - не е била направена хидроизолация.

Изпълнител на първия етап от комплекса е компанията "Главболгарстрой" АД. Тя спечели обществената поръчка на стойност близо 1 800 000 млн. лева. през 2012 г.
С втори и трети етап на проекта се зае фирмата "Пътища и мостове" ЕООД.

Изпълнител на втория и третия етап от проекта е компанията "Пътища и мостове" ЕООД. С цел проблемите да бъдат отстранени възможно най-скоро те са изпратили софийската фирма, която не пожелаха да назоват. Представителят на фирмата на място също не сподели името на фирмата.

Според него от колоните и един от куполите на площад "Независимост" вече е отстранен, но това е временно решение. От пресцентъра на министерството на културата съобщиха, че фирмата - изпълнител на проекта, ще поеме отговорността и разходите по отстраняването на проблемите, защото обектът все още е в гаранция.