София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тексаската полиция се извинява за споделянето на унизителна снимка

На снимката двама полицаи, яздещи коне, задържат чернокож мъж

5 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Полицейското управление в Тексас се извинява за отношението си към задържан афроамериканец, което по думите на шефа на полицията е предизвикално „ненужно унижение“ на мъжа.

Публикувани са снимки, на които се вижда как двама полицейски служители на полицията в Галвестън ескортират чернокож мъж с белезници. Единият служител води с въже мъжа, идентифициран като 43-годишния Доналд Нийли.

Нийли е бил арестуван в събота, като впоследствие е бил освободен в неделя.

От полицията отричат мъжът да е бил воден за въже.

Шефът на полицията в Галвестън обвини служителите в некомпетентност и заяви, че те са могли да изчакат да пристигне полицейска кола на мястото на задържането.

В полицейското управление се проведе среща в сряда, на която бе обсъден подробно инцидентът. На пресконференция в Галвестън преди срещата, адвокатът Бенджамин Кръмп, който не представлява семейство Нийли, критикува остро действията на полицейските служители.

„Като повличат Доналд Нийли, вързан на въже, по пътя с конете си, двамата полицаи все едно повличат цялата ни общност“, заяви Кръмп.

Доведената сестра на Нийли написа в емоционална публикация в социалната мрежа Фейсбук, че брат й е бил задържан „като животно“ и спрямо него не е била проявена никаква хуманност.