София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Теменужка Петкова обеща евтин газ с хъб „Балкан“

В парламента обсъдиха бъдещата борса за търговия със синьо гориво

5 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

Концепция за бъдещата борса за търговия със синьо гориво, известна като газов хъб „Балкан“, беше представена в Народното събрание (НС).

Специалното заседание на парламентарната Комисия по енергетика беше с участие на ресорния министър Теменужка Петкова, председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, както и представители на Дирекция „Енергетика“ в Еврокомисията.  

Предполага се депутатите да направят промени в Закона за енергетиката, което да позволи регулиране на борсовата търговия с природен газ.

“Никой не трябва да си представя, че това ще един склад с газ, входнбата точка ще е виртуална“, каза Теменужка Петкова в отговор на въпрос на народния представител Валери Симеонов.

Според нея от края на 2020 г. страната се очаква да започне да получава синьо гориво от Азербайджан по интерконектора Гърция – България (IGB).

„Правим го в интерес на по-конкуретните цени за бизнеса и граждани, които да имат по-добър живот. Това, което искаме е изключително важно не само за България, но и за целия регион“, каза Петкова.

Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ (БТГ) Владимир Малинов заяви, че за свободния газов пазар трябвали „хардуер и софтуер“: „Хардуерът е изграждане на инфраструкура. Газовата борса пък ще е софтура“.

Председателят на КЕВР Иван Иванов призова депутатите да направят съответните промени в законодателството, които да регламентират регулиране и лицензиране на газовите борси в България.

Ние ще трябва да докладваме за всички сделки през платформата, както и към КЕВР за всяка сделка, която носи риск от манипулация при борсова търгоеия, отчетоах представителите на бъдещия оператор на хъб „Балкан“.