София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тереза Мей: Брекзит може и да няма

Великобритания поиска отлагане на Брекзит за 30 юни

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Британският премиер Тереза Мей заяви, че оттеглянето на Kралството от Европейския съюз може да не се осъществи. Това се посочва в изявление, издадено от пресслужбата на офиса на министър-председателя.

Според нея, този риск възниква поради факта, че парламентът на страната вече е отхвърлил три пъти договора, предложен от Мей по сделката с Европейския съюз.

„Парламентът даде ясно да се разбере, че ще попречи на страната да излезе от ЕС без споразумение. Сега имаме сериозен избор: да напуснем Европейския съюз без договор или да не го направим изобщо ”, се казва в доклада.

Мей заяви, че остава ангажирана с идеята за отделяне от Съюза със сключеното по същото време споразумение, но колкото по-дълго продължава борбата за мнозинството в парламента, толкова по-голям е рискът това да не стане.

По-рано Мей, в писмо до ръководителя на Европейския съвет, Доналд Туск, поиска да се отложи датата на изтегляне на страната от ЕС до 30 юни 2019 г.