София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тереза Мей: Работим за нова, по-добра сделка

Ще има ли нов референдум?

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Британският премиер Тереза Мей заяви пред депутатите, че имат „един последен шанс” да осъществят Брекзит. Днес тя представи „нова сделка” за излизане на Великобритания от Европейския съюз. Мей предлага депутатите да гласуват дали да се проведе нов референдум за Брекзит, но след като подкрепят законопроекта за оттегляне от ЕС.

Предложението също така съдържа нови гаранции за правата на работниците, защитата на околната среда и свободна ирландска граница, както и митнически „компромис”.

Ако депутатите отхвърлят законопроекта, Мей предупреди, че преговорите с ЕС ще бъдат „удавени” и Брекзит може да не се състои.

Депутатите отхвърлиха три пъти споразумението за оттегляне на Великобритания от единния пазар, договорено с Брюксел.

Така че днес Мей предприема последно хвърляне на заровете. Тя уточни, че ще направи „компромис”, като предлага парламентът да реши дали Великобритания да остане временно в митническия съюз с ЕС и след евентуален Брекзит.


В петък преговорите между консерваторите на Мей и лейбъристите от опозицията се провалиха часове, след като премиерът се съгласи да обяви в началото на юни кога ще подаде оставка. Вчера говорителят на Лейбъристката партия по въпросите за Брекзит Киър Стармър каза, че за да се излезе от задънената улица, правителството трябва да свика нов референдум.