София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Томислав Дончев: Гневът на хората в Габрово е справедлив

Ще въведем ред в общината

5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

На специален брифинг днес сутринта главният комисар на НД" Национална полиция" Христо Терзийски, кметицата на Габрово Таня Христова и вицепремиерът Томислав Дончев огласиха подробности от продължаващите вече втори ден безредици в града и мерките за справяне със ситуацията. 

По-рано днес беше съобщено, че при снощните арести е имало и двама задържани журналисти, но нито един от тримата представители на държавните институции не потвърди това. 

По думите на главен комисар Терзийски "снощи, към 21-21,30 часа около 800 човека се събраха на площада, после в централната градска част тръгнао шествие на три лъча, обособиха се групи от младежи на възраст около 20 години, които хвърляха камъни, димки и бомбички. 

Бяха задържани четири лица. срещу три от тях е повдигнато обвинение по член 270 - за непрпавоправно действие спрямо орган на реда за изпълняване на задължение. 

Четири лица са задържани за пожар на покрив на необитаема постройка в района на бившата консервна фабрика, повдигнато им е обвинение по член 370 - за палеж. 

Две лица са постъпили в Центъра за спешна медицинска помощ, един полицейски служител е пострадал леко".

Видимо притеснена от обсадата, под която осъмна града, кметицата на Габрово Таня Христова обеща, че ще бъдат премахнати общинските сгради, които "могат да се използват за самонастаняване", и ще действа кризисен щаб до овладяване на размирното положение в града. 

Христова уточни, че "не заселвала роми" - нямала "нито правомощия", нито възможност за това, и обобщи, че + с поведение на насилие и беизредици няма да постигнем нищо за града". 

Тя съобщи, че ще внесе предложение за закон, който да повелява принудителен общественополозен труд вместо досегашните глоби. 

Вицепремиерът Томислав Дончев доразви темата за глобите, като уточни, че социалните помощи, които получават ромите, не могат да се облрожат с взимания, досега са се натрупали глоби за десетки хиляди лева, които нямало как да бъдат събрани. 

"Всеки български гражданин има право на протест, но нека тези протести да бъдат мирни", призова Дончев.

Той беше безкомпромисен, че няма да се допуснат заплахи за живота и здравето на нито един гражданин на Габрово, независимо от етническия му произход. И полицията щяла да остане, докато се въведе ред. 

"Ние водим диалог с хората. И те са гневни. От усещането, че някои групи имат повече права от други, например на социални помощи. Сега обвързахме получаването на социални помощи с посещения на децата на училище". 

Дончев прибави, че било "илюзия да се смята, че всичко се случва заради инцидента в габровски магазин". 

"Гневът на хората е справедлив. Надявам се държавата да не избяяга от час", изрази надежда Томислав Дончев.