София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

„Топлофикация София“ кани да си платим изравнителните сметки

„Който не е осигурил достъп за отчет, качва сметката на целия блок“

пропускане
5 годиниИкономика 4 Боряна Райчева

Ако клиентите не са осигурили достъп за отчет на топлинните уреди, следва преизчисляване на сметките на цялата сграда.

Това заяви говорителят на „Топлофикация – София“ Елизабет Павлова относно изготвените изравнителни сметки за парно и топла вода.

По думите й това щяло ‚да бъде неприятно за останалите живущи в сградата“. Защото така те щели да „получат нови изравнителни сметки – ще се различават от вече са получените“.

Които не са осигурили достъп, трябвало да се обърнат „незабавно“ към топлинния си счетоводител за договорка за нова дата за отчет.

„Заплащането на изравнителните сметки, когато трябва да се доплаща, е добре да се извърши най-късно до 15 септември, когато започва да тече лихва“, каза още говорителката на „Топлофикация“.

Според нея за реални сметки и консумация вече не можело да се надчислява лихва, когато те не са платени в указания срок.

„Върху прогнозните месечни сметки лихва не се надчислява –клиентите са малко по-свободни, но бихме ги приканили да не се олихвяват излишно, а да ги заплатят до 15 септември“, препоръчва Елизабет Павлова.

Според нея очакваната сума от изравнителните сметки зависела от това, по кое време ще платят потребителите.

По думите й „Топлофикация – София“ разчитала на плащането на сметките заради задълженията си към „Булгаргаз“.

„Те трябва да бъдат изплатени коректно, защото от това зависи доставката на природен газ“, обобщи говорителката на столичното парно.