София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Трио спечелиха Нобеловата награда за медицина

„Как клетките се адаптират към кислорода“

пропускане
5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Трима учени, които откриха как клетките усещат и се адаптират към нивата на кислород, спечелиха Нобелова награда за медицина за 2019 г.

Наградата беше споделена от британския сър Питър Ратклиф и двама американци, Уилям Каелин и Грег Семенца.

Техните открития влияят на ежедневния ни живот от упражнения, до това да бъдем на голяма надморска височина до ранното ни развитие в утробата.

Работата им води до нови лечения на анемия и дори рак.

„Работата на тези трима учени и техните екипи проправи пътя към по-добро разбиране на тези общи, животозастрашаващи условия и нови стратегии за тяхното лечение“, д-р Андрю Мъри от университета в Кеймбридж.

Семинарните открития на тазгодишните нобелови лауреати разкриха механизма за един от най-съществените адаптивни процеси в живота. Те спечелиха за това 9 милиона шведски крони.

Медицината е първата от Нобеловите награди, присъждани всяка година. Наградите за постижения в науката, мира и литературата се присъждат от 1901 г. и са създадени по волята на изобретателя на динамит и бизнесмена Алфред Нобел.